Honning

Honning fra Lynge

I udkanten af Uggeløse skov og på en mark et stykke udenfor Lynge, har vi en række bistader stående.

Til biavl og honningproduktion hører der rigtig mange timers tålmodigt arbejde, med at sikre at bierne trives i bistaderne både sommer og vinter, og at honningen behandles rigtigt og på det rigtige tidspunkt.

Vi producerer den fineste reneste honning som ”i gamle dage”, som kun en lille biavler, har mulighed for at gøre det.

Vi sætter en stor ære i at kunne levere flere typer honning, så alle kan få en god smagsoplevelse

Honningen

Honning er betegnelsen for den nektar bierne indsamler, behandler og oplagrer. Det er med andre ord resultatet af honningbiernes flittige arbejde foråret og sommeren igennem.

I forbindelse med biernes ihærdige stræben på at opsuge nektar fra blomsterne, bestøver de blomsterne. Uden bierne kan planterne ikke sætte frugt. Mange af de frugter og bær vi spiser er altså et resultat af biernes besøg i blomsterne.

Indsamling, slyngning og røring

Bistadet forsynes med vokstavler, som bierne bygger færdige med celler, som de fylder med honning. Når tavlerne er fulde tages de fra bierne.

Biavleren slynger honningen ud af vokstavlerne, den sies, røres og tappes på glas klar til brug.

Når honningen er taget fra bierne begynder den på et tidspunkt at stivne/krystallisere. Røringen skal sikre at der bliver små krystaller i honningen. Hvis den ikke røres nok, kan krystallerne blive så store at honningen føles grynet på tungen. Men honningen fejler ikke noget.

Etiketten, din garanti.

Vi er medlem af Dansk Biavlerforening og har dermed ret til at bruge foreningens etikette, som bevis på et sundt dansk naturprodukt – fremstillet under kontrol med årlige stikprøver og analyser på anerkendte laboratorier.

På vores etikette er der tilføjet ”avlet i egen bigård”

Det betyder:

  • Kun 100 % ren dansk honning, fra egen avl.
  • Kontrolleret produktion uden pesticider.
  • Ingen opvarmning eller smeltning i behandlingen.
  • Originalt produceret – som i gamle dage – slynget, siet, rørt og tappet med omhu.

Sådan kan man være sikker på at honning bevarer den naturlige kvalitet, farve og mangfoldige smag.

Vores honning

Honning er ikke bare honning. Der findes mange forskellige typer honning. Det afhænger af, hvilke blomster bierne har hentet nektar fra. Honning er et unikt produkt som også er afhængig af naturen netop dette år, hvordan vejrforholdet har påvirket blomstringen og biernes mulighed for at komme ud at flyve.

Vi producerer 3 typer honning:

  • Den tidlige forårshonning er lys og mild i smagen, den stammer bl.a. fra pil, frugttræer og buske og rapsmarkerne.
  • Sommer/efterårshonninger stammer fra havens og naturens blomster, og er mørkere og mere krydret i smagen.
  • I korte perioder har vi også nyslynget honning som tappes direkte på glas med det samme, uden at blive rørt. Den nyslyngede honning er flydende, men vil efter en periode blive fast. Ønsker man at honningen forbliver flydende en tid skal den opbevares lunt. Langtidsopbevaring kan ske i fryseren, kulden nedsætter nemlig hastigheden hvormed krystallerne dannes.