Min smukke hunde-have

_DSC7676

Jeg var på besøg i en kennel hvor jeg havde bestilt en ny hvalp. Der var dejlige omgivelser hvor hundene kunne færdes i haven, jeg lagde mærke til de mange flotte sankthansurt som stod i kanten af græsplænen. Så opdagede jeg at der var et lavt hegn i rækken af planter, men meget diskret. Som kennelejeren sagde: med så mange hunde er der jo ingen have hvis ikke man har et hegn.

I min egen have har der  være en eller to hunde, i perioder har en hvalp udset sig et sted hvor den graver, er det i plænen bliver hunden irettesat, men er det i et bed har tollerencen været højere og for at undgå irritation har jeg undladt at plante sommerblomster nettop dér, for dét er jo dødsdømt fra starten og så sødt er det altså ikke, når en hvalp eller unghund vender blomsterne på hovedet. Hvis en hund har haft lyst til at gå amok med tænderne i buske, har jeg beskåret lidt, det skal man jo alligevel, og så har grenen ligget på græsset til fri afbenyttelse, og interessen daler med alderen så på et tidspunkt kan man fjerne grenene igen.

Jeg elsker min have (og mine hunde), elsker alle de små erantis og vintergækker om foråret, sarte små blå annemoner, tulipaner og stauder af forskellig robusthed og størelse om sommeren.

I min have har der altid været stier gennem bedene og langs hækken der hvor vovserne patruljerede, men nu har jeg så to meget aktive og glade hunde som dagligt løber om kap i haven, der er stejle skrænter, buske, træer, og  staudebed. Da den yngste hund var ved at blive voksen sidste sommer, kunne man rigtig se det på haven, dér hvor der havde været en sti op til hækken, langs hækken, og ned igen, var der nu 4 stier og en på tværs og de nok så robuste hostaer så temmelig slidte ud. Blomsterne i staudebeddet blev også ramt, enkelte stauder kom slet ikke op af jorden og resten lå lidt hulter til bulter hvor vovserne sprang rundt.

I sensommeren var jeg på haveudstilling og gik efter en bestemt forhandler, en stor lastbil fra holland med et kæmpe udvalg af forskellige løg og knolde,  lidt dyre men i en helt fantastisk livskraftig kvalitet. Jeg gik hjemme i haven og lagde små løg langs huset hvor vovserne ikke færdes og så selvfølgelig de sarte annemoner i bregnebedet, mit lille skovhjørne, hvor der også er storkonvaller. Da jeg hvar færdig med anemonerne stod jeg og betragtede bregnerne som var løbet grundigt ned af hundene, det virkede nu lidt dumt at tro at anemonerne ville vokse op uden at blive slidt af før blomstring.

Allerede sidste sommer satte jeg 4 m diskret grønt trådhegn  50 cm højt, i bedet mellem græsplænen og terassen så forårsløgene og stenbedsplanterne skånes, og så er der nu sat lidt højere lette stauder langs hegnet så det ikke ser så påfaldende ud. Oppe ved hækken blev der sat 6 m hegn  1 m fra hækken så de mange stier igen er reduceret til to og så vovserne stadig kan løbe en rundtur rundt om det hele og det virkede perfekt. Nu er der også sat hegn omkring bregnebeddet men vovserne kan stadig løbe rundt om det når de leger. Et par andre steder er der sat lignenede chikaner i form af hegn i bidder på nogen meter og hvor planter skjuler det. Jeg har betragtet hundestierne og placeret hegn så hundene stadig kan løbe deres rundture, bedene behøver ikke nødvendigvis være hegnet ind på alle sider bare begrænse mulighederne for nye veje.

Da jeg satte hegnene flettede jeg grene  ind i hegnet (grene fra beskæring af træer og buske og et parteret juletræ) for ikke at hundene skulle løbe ind i det i deres vilde leg, og efter et par uger når hundene havde vennet sig til at der var lukket, fjernede jeg grenene igen. De sidste hegn blev sat i marts  og resultatet kan allerede ses, de blå anemoner blomstrer og staudenes spæde skud er på vej, og mon ikke min purpur solhat alligevel ikke er død, og mon ikke der ligger rødder tilbage fra hjerteblomsterne som kunne vækkes til live igen, det bliver spændende at se. Og så håber jeg ikke at vovserne finder på at springe over hegnene, indtil nu er det gået godt, men de har jo også stadig mulighed for at komme godt rundt i haven selvom det sker ad små omveje.

_DSC7681 - version 2 _DSC7687 - version 2 IMG_0084

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>